Tootsie: een komedie over een man die als vrouw pas begrijpt hoe het wel moet

Amsterdam, 1980, het glazen plafond staat nog amper ter discussie en vrouwen worden vooral gecast als sloerie of bitch. De briljante acteur Casper Noorman is daar helemaal niet mee bezig. Hij probeert vooral zijn carrière weer uit het slop te krijgen. Daarvoor neemt hij een radicaal besluit en krijgt de rol van zijn leven: een vrouw. Maar dan beginnen de problemen pas echt.

Met hulp van huisgenoot Sam en impresario Hugo probeert hij wanhopig zijn balanceeract vol te houden voor zijn beste vriendin Sanne als man en als vrouw voor zijn medespeelster Julia. En hij leert hoe het is om begerige mannen van zich af te moeten houden.

Hilarisch verhaal in de jaren 80

De film Tootsie gaat over vrouwenemancipatie, maar is geschreven door drie mannen, geregisseerd door een man, met een man in de hoofdrol en met vrouwen die zich door hem laten inspireren, en je ziet niets van andere vormen van gender of geslacht. Er valt dus heel wat af te dingen op het emancipatiegehalte van de oorspronkelijke film. Voor onze voorstelling Tootsie hebben we daarom sommige teksten aangepast en sommige vrouwenrollen zijn uitgebreid. Maar onze voorstelling is geen pamflet in de discussie over genderemancipatie en ongelijkheid.

De voorstelling is vooral een vlot gespeeld, hilarisch verhaal over een man die pas doorkrijgt wat vrouwen te verduren krijgen wanneer hij zelf als vrouw door het leven gaat. En brengt je even helemaal terug naar de jaren 80, met alles erop en eraan. Waarbij je je wel de vraag kunt stellen: hoeveel is er in 2023 eigenlijk veranderd voor vrouwen?

Credits

Een productie van Theatergroep Het Peloton, op basis van de gelijknamige film van Sydney Pollack. Regie: Annemiek Dijkstra | Tekst: Don McGuire, Larry Gelbart en Murray Schisgal | Vertaling en bewerking: René Hoogschagen en Annemiek Dijkstra | Beeld: Albert Hidding | Met: Shalaja Akkerman, Hennie Bulstra, René Hoogschagen, Imke Kok, Heike Koorenhof, Piet Mulder, Gerard Ritsema van Eck, Margreet Smilde en Tomm Veldhuis als Casper Noorman.