Brak

Tosca en Will; twee stokoude zussen op hun laatste middag samen, op een bankje in het parkje voor hun huis. Will moet met haar slechte heup eropuit. Tosca ondersteunt haar.

Ondertussen bespreken ze van alles en nog wat. Oude filmsterren, koning Bhumibol, God en het oudste kind, verjaardagscadeaus en waar toch het spiegeltje van de bovenbuurvrouw is gebleven – hoe heet dat toch, een spiegeltje eentje bij het raam. Vervelend mens eigenlijk, die buurvrouw.

Gaandeweg ontrolt zich het leven van de beide zussen. Een leven dat begonnen is na een tragische gebeurtenis in hun vroegste jeugd. En dringt de vraag op wie er nu eigenlijk voor wie zorgt?

Een hartverscheurend tragikomisch stuk over liefde, dood en het onrechtvaardige van het leven.

Speellijst

 • Donderdag 14 april 2022 20:00 – Café De Sleutel, Groningen
 • Zondag 19 juni 2022 16:00 uur – Podium Achterstewold, Peize
 • Donderdag 7 juli 2022 20:00 uur – Grand Theatre, Groningen (kaartverkoop hier, via de website van het Grand Theatre)

Regie

Ron Akkerman

Spel

Margreet Smilde
Sigrid van Hoof

Tekst

Frank Houtappels

Met dank aan Freja Roelofs en Anniek Akkerman.

Driekoningenavond

Het Peloton is jarig en pakt komende kerstvakantie groot uit met Shakespeare’s komedie Driekoningenavond. We spelen deze jubileumvoorstelling in het Grand Theatre in Groningen, en in Podium Zuidhaeghe in Assen.

Na een schipbreuk spoelt de edele Viola aan in Illyrië. Ze besluit als man verder te gaan en helpt een hertogin die verliefd is op een rouwende gravin. Maar de gravin wordt juist verliefd op Viola en zelf wordt ze verliefd op de hertogin.

En dan zijn er nog de sullige baron en de bazige hofmeester, die óók iets met de gravin willen, maar allebei voor de gek gehouden worden door een zuipende tante, een zingende nar en bedienden van de gravin. Als dan ook nog de verdronken gewaande tweelingbroer van Viola opduikt, is de verwarring compleet.

Speellijst

7 juli 2022 (preview) – Grand Theatre, Groningen [Kaartverkoop hier op de website van het Grand Theatre] wegens ziekte geschrapt. De voorstelling Brak gaat wel gewoon door!

26, 27, 28 en 29 december 2022 – Grand Theatre, Groningen [Kaartverkoop tzt via de website van het Grand Theatre]

6, 7 januari 2023 – Podium Zuidhaege, Assen

Spel

Theresa Langeler
Daphne van Driel van Wageningen
Imke Kok
Heike Koornhof
Gerard Ritsema van Eck
Piet Mulder
Bianca Jagt
René Hoogschagen
Annemieke Hageman
Shailaja Akkerman
Milan van der Zwaan
Melle Hoogschagen
Casper Hoogschagen

Regie

Annemiek Dijkstra

Tekst

William Shakespeare

Vertaling

René Retel
Annemiek Dijkstra
René Hoogschagen

Première The Mousetrap – whodunit?

De theaters blijven open, gelukkig. Want wij houden van applaus 🙂 en we willen je deze geslaagde detective graag laten zien.

Je komt binnen met een QR-code én een kaartje. De eerste heb je vast al, de tweede kun je kopen via theaterhetpeloton.nl.

We gaan weer spelen!

Ga je maar alvast lekker zitten verkneukelen, want deze herfst kun je alsnog (of weer) komen kijken naar onze spannende Engelse detective: The Mousetrap van Agatha Christie.

Vanwege corona hebben we vorig jaar maar een paar voorstellingen kunnen spelen, met beperkt publiek, zonder gezelligheid na afloop en met een hoop gedoe. Maarrrrrrr…… We doen het gewoon nog een keer!

In de weekenden rond 13 en 20 november spelen we in Groningen, Winsum en Roden.

Meer weten over deze oer-Britse thriller? Inclusief speellijst? Klik dan hierrr.

The Mousetrap verplaatst

Vanwege de onrust rond coronabesmettingen hebben we besloten de voorstellingen in Winsum en Haren later te spelen. Winsum is verplaatst naar hetzelfde weekend als Roden. Haren is aanvakelijk een maand verplaatst, maar is nu uitgesteld naar ergens in 2021.

De middagvoorstelling in Roden ging door zoals gepland. En werd enthousiast ontvangen.

Speellijst

De nieuwe speeldata en tijden zijn:

Let op, dit is een oud bericht. De speellijst van 2021 vind je hier.

De Blauwe Schuit, Winsum
11 december; avond

Winsinghhof, Roden (kaarten zijn hier te koop)
13 december; middag en avond

De Biotoop, Haren
Onbekend; avond
Onbekend; avond
Onbekend; middag en avond

Coronaproof

Alle zalen voldoen aan alle coronamaatregelen. Zelf zien? Neem hier online een kijkje in Roden en in De Biotoop.

Wie graag een super-coronaproof voorstelling wil zien, raden we aan tzt naar De Biotoop te gaan. Deze voormalige collegezaal is (ook bij de entree en vertrek) zéér ruim opgezet. Zie hieronder.

Kaartverkoop The Mousetrap van start

Vanaf nu kun je kaarten kopen voor onze voorstelling The Mousetrap. Bovenaan onze homepagina.

Winsum en Roden

11 december spelen we in Winsum in De Blauwe Schuit. De kaartverkoop gaat ook via deze site.

Tot slot spelen we 13 december in het theater in Roden, de Winsinghhof. Zowel een avond als een matineevoorstelling. Winsinghhof regelt zelf de kaartverkoop.

Kaarten zijn 10,- per stuk.

De Biotoop, Haren

De vier voorstellingen die we zouden spelen in De Biotoop in Haren ZIJN TOT NADER ORDER UITGESTELD.

Deze grote ruimte is een voormalige collegezaal in het oude biologisch centrum van de RUG, naast de Hortus. Het is zo groot dat het prima coronaproof is te krijgen. Ook nazitten is prima te doen hier. Ideaal voor een ouderwets avondje theater, dus.

Parkeren kan op de parkeerplaats aan de overkant van de Kerklaan, bij de hockey club.

Het Luik

Speciaal voor Het Verbond Groningen maakten zes spelers van Het Peloton, onder regie van Ron Akkerman, de korte voorstelling Het Luik.

Het Luik gaat over de absurditeit van het leven in het nu. Over personages die leven in een tijd van zowel afstand als nabijheid, van regels en van opstand, van verbondenheid en miscommunicatie, van begrip en onbegrip. Waarin niemand meer weet wat de echte waarheid is en hoe men tot de huidige routine gekomen is. En waarin elk van hen op hun eigen manier houvast zoekt. Allen verbonden door HET LUIK, de plek waar ze krijgen wat ze nodig hebben: liefde, verbinding, veiligheid, autonomie of gewoon een paracetamolletje.

Het Verbond Groningen bestaat uit 12 verschillende (groepen) theatermakers die met dit project eind september de verbinding zoeken tussen elkaar en het publiek. Elke maker of groep speelt een voorstelling die is gemaakt rond of aangepast aan de kaders waarin wij ons als samenleving op dit moment bevinden. 

Kaartjes waren te koop via hetverbondgroningen.nl. Je koos één voorstelling . En kreeg er nóg twee als verrassing bij. Zo kreeg je een breed palet te zien van wat de stad Groningen aan theater te bieden heeft.

25, 26 en 27 september 2020

Aanvang: 19:30

Locatie: verrassing

Prijs: 12,- Euro

The Mousetrap

Kort na een koelbloedige moord in Londen, druppelen de allereerste gasten binnen van een afgelegen pension. Buiten woedt een sneeuwstorm, binnen is het warm. Maar… is het veilig, afgesloten van alles…? En kan die ene agent het moordlustige spel stoppen, voordat de dader opnieuw toeslaat?

Met The Mousetrap kiest Het Peloton voor een echte whodunit. En niet de minste. Het is de langstlopende voorstelling in Engeland, geschreven door detectivegrootheid Agatha Christie. Het wordt al sinds 1952 onafgebroken en met veel succes gespeeld in London.

Kom kijken. Speur mee. Verklap niets!

Tekst: Agatha Christie
Regie: Annemiek Dijkstra
Spelers: Shailaja Akkerman, Albert Hidding, René Hoogschagen, Heike Koorenhof, Piet Mulder, Rob Nagtegaal, Gerard Ritsema van Eck, Lotte Taminiau
Vertaling: Het Peloton
Decor, licht, geluid: Ron Akkerman

Speellijst

VRIJDAG Prinsentheater, Groningen
vrijdag 12 nov 20:00 uur uitverkocht
zaterdag 13 nov 20:00 uur
zondag 14 nov 15:00 uur
zondag 14 nov 20:00 uur

Blauwe Schuit, Winsum
vrijdag 19 nov 20:00 uur
zaterdag 20 nov 20:00 uur (NIEUW!)

Winsinghhof, Roden
zondag 21 nov 15:00 uur

Kaartverkoop: Hier

Voorlopig even geen Brak

Wil je naar de voorstelling Brak? Dat kan voorlopig niet. Op 20 en 21 juni zouden we dit in het Vrijdagtheater spelen, maar vanwege de coronamaatregelen is dit opgeschort. Zodra het weer kan, hoort u van ons.

In Brak spelen Margreet Smilde en Sigrid van Hoof twee stokoude zussen die het leven bespreken. Eind vorig jaar speelden ze in Eisseshof in Niehove. Janneke Holwerda noemde het in haar recensie: ‘een juweeltje’.

Suffragette (2019)

Honderd jaar geleden mochten vrouwen in Nederland voor het eerst stemmen. Daar ging een lange strijd aan vooraf, met Aletta Jacobs als bekende voorvechter. In Groot-Brittannië was dat Emmeline Pankhurst, met achter haar vele andere vrouwen: de suffragettes.

Deze voorstelling gaat over één van hen: Abby, een jonge moeder in Oost-Londen. Zij en haar man werken lange dagen in een wasserij. Abby wordt misbruikt, ze ziet misbruik, ze ziet dat vrouwen minder zijn dan mannen en ze mag niets doen.

Meer en meer raakt ze betrokken bij de suffragettes. Ze spreekt, demonstreert, wordt opgepakt en uitgespuugd. Ze twijfelt, krabbelt terug, maar kan toch niets anders dan doorgaan. Ze strijdt tot elke prijs voor vrouwenkiesrecht.

Regie: Annemiek Dijkstra
Spelers: Ron Akkerman, Susanne van Amsterdam, Shailaja Akkerman, Ibbe Bosmans (19, 20 (avond), 25 okt, 10 nov), Ronald Brouwer, Hennie Bulstra, Melle Hoogschagen (18, 20 (middag), 26 okt, 8 nov), Bianca Jagt, Heike Koorenhof, Thereza Langeler, Piet Mulder, Olivia Pater, Gerard Ritsema van Eck, Robina Smit, Lotte Taminiau, Daphne van Wageningen
Tekst: Abi Morgan
Vertaling en bewerking: René Hoogschagen, Annemiek Dijkstra, Het Peloton
Kostuums: Fokko Jelsma
Decorontwerp: Janco van Barneveld
Video: Ron Akkerman
Techniek: Ronald Moerman
Flyer: René Hoogschagen

Deze voorstelling is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Kunstraad Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BSP-fonds.

Media

OOG TV maakte een reportage over de voorstelling, die kun je hier zien.

Overtuigende en innemende rollen – rake kostumering – treffende projecties – Indrukwekkend slotbeeld – Het ensemble zuigt zijn publiek dieper en dieper in het verhaal – DVHN

Ondanks de herrie van socializing Groningen pal naast de tent, speelden Thereza, Lotte, Daphne, Ron, Gerard en Piet op Noorderzon een ontroerende preview van Suffragette.

Speellijst

Een van de rollen, de zesjarige Georgie, wordt afwisselend gespeeld door onze jonge helden Melle en Ibbe. Voor de fans van deze kanjers:
Melle speelt op 18, 20 (middag) en 26 oktober en 8 november.
Ibbe speelt op 19, 20 (avond) en 25 oktober en 10 november.

Blauwe Schuit, Winsum

Kaarten kun je online reserveren. Betaling ter plekke, vlak voor de voorstelling. Alleen contant.

Podium Zuidhaeghe, Assen

Theater Winsinghhof, Roden

 • zo 10 november, 14.30 uur | E 12,- | Kaartverkoop via de Winsinghhof

Noorderzon Horatio Tent

We speelden een korte versie van de voorstelling, als onderdeel van De Verhalen van Groningen – 100 jaar vrouwenkiesrecht.

 • 23 augustus, 21:00 uur | gratis entree
 • 24 augustus, 14:00 en 22:00 uur | gratis entree

Gemeentehuis Groningen

We speelden een korte versie van de voorstelling, als onderdeel van de festiviteiten rond 100 jaar vrouwenkiesrecht.

 • vr 20 september 10:50 uur | voor genodigden

Vrijdagtheater, Groningen

 • vr 18 oktober, 20.00 uur | E 12,- | Kaartverkoop via Vrijdag
 • za 19 oktober, 20.00 uur | E 12,- | Kaartverkoop via Vrijdag
 • zo 20 oktober, 14.30 uur | E 12,- | Kaartverkoop via Vrijdag
 • zo 20 oktober, 20.00 uur | E 12,- | Kaartverkoop via Vrijdag

Excelsior! (2018)

Over vriendschap en een koppige liefde

Als je de minnaar van je vrouw tot moes slaat, heb je probleem. Maar na vier jaar in een gesloten inrichting kun je de draad wel weer oppakken. Toch?

Het verhaal

Pat, een man met een bipolaire stoornis, doet er alles aan om weer bij zijn vrouw te kunnen zijn: bij zijn ouders wonen, naar de psychiater gaan, doen alsof hij medicijnen slikt, en hij danst zelfs met een geflipte weduwe! Want Pat weet zeker dat alles goedkomt: “Onze liefde wordt gewoon fucking geweldig!”

Regie
Annemiek Dijkstra
Spelers
Ronald Brouwer, Hennie Bulstra, Mariejanne van Dijk, Albert Hidding,
Sigrid van Hoof, René Hoogschagen, Heike Koorenhof, Jandro Mendez Peña, Lotte Taminiau, Dick van der Vlugt, Milan van der Zwaan.
Tekst
Annemiek Dijkstra en René Hoogschagen.
Kleding
Heike Koorenhof
Licht
Ronald Moerman
Met dank aan
Ron Akkerman

Speeldata

vrijdag 19 oktober 20.00 uur Vrijdagtheater Groningen entree: 12,-
zaterdag 20 oktober 20.00 uur Vrijdagtheater Groningen entree: 12,-
zondag 21 oktober 20.00 uur Vrijdagtheater Groningen entree: 12,-
zondagmiddag 21 oktober 14.30 uur Vrijdagtheater Groningen entree: 12,-

vrijdag 26 oktober 20.00 uur De Blauwe Schuit Winsum entree: 10,-
zaterdag 27 oktober 20.00 uur De Blauwe Schuit Winsum entree: 10,-

Schone Schijn / De katoenplant in mijn achtertuin (Noorderzon 2018)

Dit keer spelen we niet één, maar twee verschillende voorstellingen: “Schone Schijn” en ” De Katoenplant in mijn achtertuin“.

Schone Schijn

De eerste drie dagen – 28, 29 en 30 augustus – spelen Sigrid van Hoof en Annemieke Hageman Schone Schijn.

De schoonmaaksters Stien en Miranda bespreken tussen de werkzaamheden door de dingen des levens. Mooie en lelijke dingen, droevige en blije dingen. Op ontroerende en soms hilarische wijze schijnen ze hun licht op dagelijkse en niet dagelijkse dingen. En… ze hebben een plan!

Een voorstelling gebaseerd op brieven geschreven door bekende en onbekende mensen gericht aan bekende en onbekende mensen. Soms wel en soms niet verstuurd…

De katoenplant in mijn achtertuin

Joyce Louiza speelt, met muzikant Junior Martir, De katoenplant in mijn achtertuin op 31 augustus en 1 september.

Een vrouw blikt terug op haar verleden en vertelt het bijzondere verhaal van Kuma, haar overoverovergrootmoeder. Kuma leefde en werkte als slavin op Curaçao, maar zette in vrijheid haar dochter op de wereld op 31 augustus 1868. Zij bouwde een nieuw leven op en leerde haar dochter haar vrijheid te vieren.

“Kijk vooruit en niet achteruit en vier je vrijheid in waardigheid”

Deze levensles wordt van generatie op generatie doorgegeven, zodat zij het verhaal van Kuma kennen.

Le Bourgeois Gentilhomme (2017)

In oktober 2017 speelden we de voorstelling Le Bourgeois Gentilhomme. Een hilarisch stuk van Molière over een lompe rijkaard die op gelijke voet probeert te komen met deftige adel.

Speellijst

Vrijdagtheater in Groningen
20, 21 en 22 oktober (20.00 uur, op zondag tevens om 14.30 uur)
Niehove in Eisseshof
28 en 29 oktober (zaterdag om 20.00 uur, op zondag om 14.30 uur)

Makers

Regie: Annemiek Dijkstra.
Spelers: Hennie Bulstra, Shailaja Akkerman, Ronald Brouwer, Daphne van Driel van Wageningen, Thomas van Halteren, Sigrid van Hoof, Christiaan Mein, Janne Posthuma en Margreet Smilde.
Kostuums: Paula Ferronha, Wendela Hoogland en Annemiek Dijkstra.
Techniek: Marcel de Bruin.
Met dank aan: Lies Akkerman, Ron Akkerman, René Hoogschagen en Han Hesselink.

bourgeois gentilhomme2 groot

Craquelé (2017)

Muziek, gedachten, ervaring, de ander. Alles zet aan tot beweging,
al is het maar omdat je bewogen wordt.
Je stelt je open, geeft, neemt,
exposeert jezelf, kwetsbaar en intiem.
Van jongs af aan, onbevangen. En steeds meer getekend door het leven. Het ‘onaffe’, de vorm en de bron, het materiaal en zijn schepper – zo creëren we
beelden van onszelf en van een ander.
Kleine haarscheurtjes en forse barsten maken je tot wie je bent.
Laat zien wie je bent, in al je schoonheid.

CRAQUELÉ WAS EEN RESULTAAT VAN EEN KORT BEWEGINGSPROJECT VAN HET PELOTON EN TEVENS HAAR EERSTE PRESENTATIE ALS ZELFSTANDIGE THEATERGROEP.

Net als de beelden van Rodin, de inspiratiebron voor deze presentatie, was het werk onaf. We lieten eigen, ruw materiaal zien in al zijn kwetsbaarheid.

There’s a crack
in everything
That’s how
the light gets in’

(Leonard Cohen)

Speellijst

2 juni 20:00 en 21:30 – Oude RKZ
7 april, 19.30 uur – Cultuurwerkplaats BC47 (voorronde 30 minuten los!)
25 mei – theater vanBeresteijn (finale 30 minuten los!)

Makers

Spelers: Mariejanne van Dijk, Annemieke Hageman, Dienke Harms, Bianca Jagt, Sanne Schoemaker, Lotte Taminiau.
Regie: Annemiek Dijkstra.
Met dank aan: De Noorderlingen, René Hoogschagen en Ron Akkerman.

30 minuten los!

Op 7 april speelde Het Peloton haar voorstelling CRAQUELÉ tijdens een van de voorrondes van 30 minuten los! in Burgercompagnie. En haalde bij de finale op vrijdag 25 mei in theater vanBeresteijn in Veendam de tweede plek.

In 2014 won Het Peloton 30 minuten Los!, met de voorstelling Ratatouille, die toen ook op Noorderzon speelde.

Het Diner (Noorderzon 2017)

De begrafenismaaltijd uit Zomerverdriet in reprise in de container op Noorderzon. Vijf avonden en een middagje waren totaal uitverkocht. In totaal 28 voorstellingen.

1 2